Jesienią, zwłaszcza po długich spacerach ciepły posiłek jest wskazany. Warto więc mieć w zanadrzu kilka rozgrzewających przepisów. Do takich należy z pewnością ten na zupę kurkową z musztardą i kurkumą. Danie podane z makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj jest wyśmienite. Nowy makaron od Lubelli jest bowiem bardzo delikatny i smakuje jak domowy, wszystko dzięki dodaniu do niego 5 jaj i 3-krotnemu wałkowaniu ciasta.
Zupa jest jednocześnie delikatna i bardzo aromatyczna. Lubię w grzybach to, że niewiele dodatków potrzeba, by wyciągnąć z nich to co najlepsze. Wersja dla ambitnych zawiera grzyby samodzielnie uzbierane w lesie. Gwarantuję, że wtedy zupa smakuje jeszcze lepiej :)
- makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
- 200 g kurek
- łyżeczka soli
- łyżka masła klarowanego
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- łyżka śmietany
- łyżeczka kurkumy
- natka pietruszki
Kurki przekładamy do miski, zasypujemy solą i zalewamy na chwile wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno.
Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem.
W garnku roztapiamy klarowane masło.
Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwile przesmażamy.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy bulionem.
Gotujemy około 20 minut.
W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą.
Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka.
Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna oraz natką pietruszki.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.
Brak komentarzy