sobota, 27 października 2018

Sałatka z buraków w majonezowo- tuńczykowym sosie


Wielbiciele buraków nie będą zawiedzeni. Smakosze połączenia burak-śledź będą wołać o dokładkę.











Składniki

  • 500 g buraków
  • 2 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 80 g tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C. (Długość pieczenia zależny jest od wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno zawinąć w folię.) Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
      Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
      Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
      Cebulę siekamy.
      Natkę siekamy.
      Kukurydzę osączamy z zalewy.
      Majonez łączymy z tuńczykiem (razem z zalewą), blendujemy.
      Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
      Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: