Sos karmelowy

Wspaniały dodatek do ciast, deserów, lodów. Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 h w lodówce. Kiedy zastygnie robi się bardzo gęsty jak masa kajmakowa. Można używać również do smarowania tostów.

Składniki

  • 200 g dobrego masła
  • 3/4 szklanki brązowego drobnego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2-3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego

W rondelku rozpuszczamy masło ,cukier, dodajemy wodę, gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać mleko i dokładnie wymieszać . Przelać do słoiczka, po wystygnięciu przechowywać w lodówce. Kiedy chcemy polać płynnym sosem deser, wystarczy go podgrzać w rondelku.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *