Drożdżowiec z jabłkami

W taką pogodę jak dzisiaj nie ma nic lepszego niż zapach ciasta drożdżowego unoszący się po całym domu. A skoro sezon n jabłka trwa, więc dzisiaj będzie drożdżowe z jabłkami.

Składniki:
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
kruszonka
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- szczypta cynamonu
oraz
- 500 g jabłek
- 1 kisiel cytrynowy bez cukru
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następie dodajemy jogurt, jajko, mąkę i przestudzone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Blachę odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta możemy przygotować pozostałe elementy. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i mieszamy z kisielem oraz cukrem. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Na wyrośnięte ciasto przekładamy przygotowane jabłka a na nie rozkruszamy przygotowaną kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 50 minut.





Komentarze