piątek, 26 października 2018

Deser z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą, masłem orzechowym i pomarańczą

Ostatnio robiłam zakupy w sklepie internetowym https://www.bee.pl/
Mają tam pyszne suszone i kandyzowane owoce:
https://www.bee.pl/9238-suszone-i-kandyzowane
Ale nie tylko. Z zakupionych tam produktów przygotowałam aromatyczny pudding - deser.

SKŁADNIKI:

Na 4 osoby:

szklanka suchej kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka migdałowego
szczypta soli
anyż gwiazdkowy
skórka ze sparzonej otartej pomarańczy
4 daktyle
goździki
łyżeczka startego imbiru

100 g gorzkiej 74 % czekolady
łyżka miodu z akacji

2 łyżki masła orzechowego
łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
kilka pokruszonych migdałów

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotować mleko migdałowe z anyżem, daktylami goździkami i skórką z otartej pomarańczy. Wsypać sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować około 15 - 20 minut. Jeśli będzie "za gęsto" dolać około 50 ml mleka migdałowego. Kiedy się ugotuje należy wyjąć przyprawy a część kaszy ok. 1/3 garnka przełożyć do innego naczynia i dodać masło orzechowe oraz  miód z akacji. Zblendować. Odstawić.

Do pozostałej części kaszy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, poczekać chwilę aż się zacznie rozpuszczać, dodać starty imbir. Zblendować na gładko. Przełożyć do pucharków. Na wierzch przelać masę z masłem orzechowym. Posypać kandyzowaną skórką z  pomarańczy i kruszonymi migdałami.








8 komentarzy: