SERNIK SZACHOWNICA

Moja miłość do serników nigdy się nie skończy i jestem o tym święcie przekonana!

Dziś kolejny sernik zagościł w mojej kuchni, a co za tym idzie na blogu!

Delikatna masa serowa połączona z kakaowym ciastem tworzy pyszną „szachownicę”, której nikt się nie oprze.

Wygląda smakowicie i smakuje rewelacyjnie!

Robi się go błyskawicznie i zawsze się udaje.

Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie.

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×26 )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* maka pszenna – 3/4 szkl

* mąka ziemniaczana – 40 g

* proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki

* cukier – 3/4 szkl

* kakao – 2 czubate łyżki

* mleko –  3 łyżki

* sol – 1 szczypta

 MASA SEROWA:

* ser biały 3 x mielony – 1,2 kg

* jajko – 5 szt

* cukier – 1 szkl

* cukier waniliowy – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka

* masło – 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno z solą, powoli wsypujemy cukier, miksujemy na puch.

Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao, ponownie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut/180C. Studzimy.

MASA SEROWA:

Masło ucieramy z żółtkami cukrami na puszystą masę, dodajemy do zmielonego sera, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy krotko, do połączenia składników.

Dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt dzielimy na 8 równych długich pasków.

4 szt układamy na blasze ( wyłożonej papierem ) zachowując równe odstępy.

Przestrzenie pomiędzy ciastem wypełniamy masą serową.

Na masę serową układamy pozostałe 4 paski ciasta,a a przestrzenie ponownie wypełniamy masą ( ma powstać szachownica ).

Pieczemy ok. 50 minut/180C ( góra-dół, bez termoobiegu ).

Uwaga! Wierch biszkoptów lubi si przypiekać! Możemy temu zapobiec przykrywając ciasto folią aluminiową.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Całość posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Ania
    27 października 2018 at 10:26

    A jakiego sera użyć ze sklepu?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      27 października 2018 at 10:28

      Zawsze wszystkim polecam prawdziwy twaaróg do zmielenia.
      Ale jeśli nie masz takiej możliwości i chcesz wiaderkowy to kup proszę dobrej jakości – gęsty, kremowy, ciężki – np. Wieluń Mój Ulubiony, Wloszczowa, President

  • Reply
    Gosia
    15 listopada 2018 at 19:30

    a jakiej wielkości blach do pieczenia użyc?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 listopada 2018 at 19:31

      Wymiary podane są przy składnikach :)))
      Pozdrawiam serdecznie

      • Reply
        Gosia
        15 listopada 2018 at 20:10

        faktycznie :) dzięki za błyskawiczną odpowiedz

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress