Bezglutenowy biszkopt z gruszką i jabłkiem w galaretce :)

26 października 2018

Prosty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. 


Składniki:
  • 75 g mąki jaglanej 
  • 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną)
  • 3 jajka
  • 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol)
Masa owocowa:
  • 3 gruszki
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon)

Biszkopt:
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem. 
  2. Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę. 
  3. Teraz dodaj ubite białka i na średnich obrotach całość dokładnie zmiksuj. 
  4. Wlej masę do tortownicy (średnica 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180*C. Piecz 30 minut, w termoobiegu. 
  5. Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości (taką czynność wykonuje się, aby biszkopt nie opadł; nie wiem do końca czy to zasługa takiego elementu, ale faktycznie biszkopt nie opada). Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Masa owocowa:
  1. Jabłka i gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut. 
  3. Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość. 
  4. W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy owocowej. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, czyli momentu aż będzie widoczne rozpoczynanie się tężenie masy. 
Łączenie obydwu warstw:
  1. Biszkopt podziel na dwie części. Jeżeli podczas pieczenia powstała charakterystyczna "górka" także i ją zetnij. 
  2. Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny. 
  3. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. 
  4. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. 

Wartości odżywcze całego ciasta:
energia: 1700 kcal
białko: 32 g
tłuszcz: 21 g
węglowodany: 353 g

1 komentarz