Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą
Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,oprószyć przyprawą do kurczaka,wymieszać z olejem i usmażyć na rumiano.
W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry.
Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim.
Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą.
Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.
Podawać na ciepło ozdobioną listkami bazylii.
op. ciasta francuskiego
250g filetu z piersi kurczaka
1/2 żółtej papryki
5 pomidorków koktajlowych
100g sera feta
3 łyżki śmietanki 18
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
1/4 łyżeczki curry
1 łyżka oleju
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,oprószyć przyprawą do kurczaka,wymieszać z olejem i usmażyć na rumiano.
W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry.
Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim.
Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą.
Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.
Podawać na ciepło ozdobioną listkami bazylii.
super pomysł:)
OdpowiedzUsuń