października 24, 2018

Ravioli z pieczoną dynią, podane z palonym masłem i chrustem z pestek.


Ravioli! Uwielbiam te wszystkie włoskie pasty i makarony, chyba musiałam być w innym wcieleniu Włoszką, albo Włoską mamą co karmiła stadko swoich dzieci. Kuchnia włoska jest bardzo prosta, w gruncie rzeczy wywodzi się z biedy i z tego co dała natura, co rolnik zebrał z pola, dlatego uwielbienie oliwy i pomidorów, to miał każdy. Dzisiaj u mnie ravioli z nadzieniem bardzo prostym a jakże smacznym! 
Posiłek troszkę wymaga pracy, bo musimy przygotować ciasto na ravioli i je potem przygotować ale powiem, Wam szczerze wynagrodzi to Wasz trud!



PRZEPIS NA CIASTO NA RAVIOLI już publikowałam na swoim blogu i nie będę go kopiować tutaj ponieważ google, tego nie lubi i uzna mnie za oszusta i powielanie treści hehehe, no niestety ale tak jest. Dlatego tutaj zostawiam Wam linka do przepisu na ciasto na ravioli. 



FARSZ 

- 1 do 1,5 szklanki pieczonej dyni piżmowej (zmiksowany po upieczeniu miąższ)
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- 1-2 upieczone ząbki czosnku

Dynię kroimy na plastry usuwany gniazda nasienne, polewamy oliwa lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Obok połóż główkę czosnku, upiecz sobie go przy okazji więcej, sprawdzi się do wielu past na kanapki czy też do sosu czosnkowego.

Upieczoną dynię i czosnek zmiksuj na gładką masę dopraw i nadziewaj ravolii.
Możesz też zrobić je w innej formie, jeśli wolisz np. okrągłe, tutaj pełna dowolność.

Gotowe ravioli wrzucamy na osolony wrzątek gotujemy od wypłynięcia na wierzch przez 5 do 9 minut w zależności od grubości ciasta. Gotuj na małym ogniu!

Ziarna słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Zdejmij na talerzyk.
Na tej samej patelni stop masło i "spal". Poczujesz ten zapach masła, a ono samo zrobi się bardziej złote to ten moment! Ściągamy z patelni i gorącym polewamy porcję ravioli na talerzu, dodaj kilka listków bazylii i podprażone ziarna.
Możesz zamiast bazylii zatopić w gorącym maśle gałązkę rozmarynu na minutkę odda on swój aromat. I podać ravioli z rozmarynowym masłem. 

Pyszne i dość proste!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI