środa, 24 października 2018

Mielone z niespodzianką.





Nie macie pomysłu na obiad? Bardzo proszę.
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię mielone w każdej postaci.
Tym razem zrobiłam w formie kotletów nadzianych cebulą, papryką i ogórkiem
kiszonym. Nam smakowały, może i Wam posmakują :)
Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów.


Składniki:
1/2 kg. mięsa mielonego ( miałam łopatkę)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
cebula
ogórek kiszony
papryka czerwona

Dodatkowo:
1 szklanka gorącej wody
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1 cebula
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia


Wykonanie:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Dobrze wymieszać. Formować na kształt placka. Na każdym placku ułożyć
po kawałku cebuli, papryki i ogórka. Zlepić i uformować kotleta. Następnie
obtaczać w bułce tartej.


Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.


Dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się podsmaży, wlać szklankę gorącej wody.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Przykryć i dusić na małym ogniu 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz