czwartek, 25 października 2018

Łopatka zapiekana w pieczarkach


  Łopatka zapiekana w pieczarkach to świetne danie do przygotowania na dwa dni lub dla większej ilości osób, w dodatku nie wymaga od nas dużego nakładu pracy. Po zamarynowaniu mięsa i ułożeniu go w naczyniu żaroodpornym z pokrojonymi warzywami dalej robi się sama, polecam :)




Składniki na ok. 5-6 porcji:
  • ok. 1,2 kg łopatki
Marynata:
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól
  • pieprz
Ponadto:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek


  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. W miseczce wymieszać majeranek, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, sól i pieprz. Składniki marynaty wetrzeć w mięso, włożyć je do miski, przykryć folią i wstawić na ok. 3 godziny do lodówki.

  Po tym czasie łopatkę obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na mięsie rozłożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Pieczarki pokroić w półplasterki, podsmażyć (odparować z nich płyn) i ułożyć na cebuli. Wierzch oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec mięso przez 1 godzinę pod przykryciem, następnie 30 minut bez przykrycia. 



6 komentarzy:

  1. uwielbiam mięsko, uwielbiam pieczarki :D dla mni bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś dla mnie :) Danie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Przekładając żeberka z patelni do naczynia żaroodpornego można zlać ten tłuszcz, na którym się smażyły, ale poza tym nic. Podczas pieczenia samoistnie wytworzy się płyn z mięsa i pieczarek.

      Usuń