Chili Con Carne

Chyba już Wam wspominałam, że modyfikacja przepisów to dla mnie najlepsza zabawa? Rzadko robię coś zgodnie z recepturą - zawsze dodam coś od siebie albo zamienię składniki :) 
Tak samo jest tym razem. Zaproponuję Wam Chili Con Carne jednak w nieco lżejszej wersji - z mięsem z indyka zamiast wołowiny.
Zatem co potrzebujemy:

  • 500g mięsa mielonego z piersi indyka,
  • olej kokosowy,
  • 200g czerwonej fasoli z puszki,
  • 200g kukurydzy konserwowej,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • passata pomidorowa - 500g
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół szklanki wody,
  • szczypta cukru,
  • curry,
  • czosnek granulowany,
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • optymalnie: ser żółty do starcia na grubych oczkach oraz szczypiorek dla dekoracji
Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy. Celowo nie podaję ilości ponieważ każdy dodaje wedle uznania i smaku. Do tego łyżka musztardy i zmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego. Przyprawionego indyka smażę ok. 15 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, osączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko duszę na mniejszym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut. 
Całość wykładam na talerz, posypuję tartym żółtym serem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Możecie podawać z czym tylko chcecie- z ryżem, tortillą lub kaszą. Ja serwuję z grzankami :)

danie meksykańskie
Chili Con Carne 



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze

  1. uwielbiam wszystko, co z mięsem mielonym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uwielbiam - zwłaszcza drobiowe. Mięsko, które świetnie smakuje w wielu odsłonach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz