Krewetki w białym winie

Ten przepis może do najszybszych nie należy ale z pewnością nie jest zbyt skomplikowany :) Każdemu, kto lubi kuchnię śródziemnomorską - myślę, że z pewnością się przyda. A więc składniki, których potrzebujemy to:

Krewetki:
  • ok. 400g mrożonych krewetek,
  • czosnek,
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • oregano,
  • 250ml białego wina,
  • oliwa z oliwek,
Grzanki:
  • kilka kromek pieczywa,
  • masło,
  • czosnek,
  • zioła prowansalskie,
Sos:
  • 1 jogurt naturalny (200g),
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz
Od czego zaczynamy? Na rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaję krewetki. Gdy troszkę zmiękną doprawiam czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z cytryny. Po ok. 6 minutach wlewam białe wino. Wszystko gotuję na małym ogniu ok. 20 minut (chodzi o to by krewetki wchłonęły cały aromat z wina i przypraw).
Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut.
W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie dodaję posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam.
Krewetki wyjmuję z sosu winnego i kładę na talerz. Grzanki są pyszne i chrupiące. Sos delikatny - idealnie komponuje się z całym daniem :)

Kuchnia Śródziemnomorska
Krewetki w białym winie

Owoce Morza
Krewetki w białym winie



Po więcej przepisów zapraszam na: https://smakujcodnia.blogspot.com/

Komentarze