Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli


Zdrowa kasza jaglana, to idealny składnik pożywnego śniadania czy lekkiego dania, które możemy potraktować jako przekąskę, czy w wersji na słodko, jako deser. Do tego nieco smacznych owoców i, żeby nasz posiłek był kompletny i zbilansowany, porcja zdrowych zbóż i suszonych owoców, czyli musli. To idealna propozycja na jesienne chłody i szarugi, które mamy właśnie za oknem.




Gdy nastaje jesień często robię sama w domu granolę lub musli. Mogę je skomponować z tych składników, które lubię, a poza tym nie będą one zawierały zbędnych dodatków, ani dużej ilości cukru. Natomiast ostatnio wpadły mi w ręce produkty marki Mixit, gdzie on-line samemu można sobie skomponować swoje ulubione mieszanki musli, kasz, liofilizownaych owoców, wybierając po kolei z pośród ponad 90 składników. Co ważne w sklepie  znajdziecie także kalkulator kalorii i wartości odżywczych. Naszym autorskim mieszankom możemy też nadać nazwy, to bardzo fajna zabawa dla naszych Milusińskich.
Można też skorzystać z gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco czasu.
Marka dodatkowo oferuje zdrowe batoniki bez glutenu, laktozy, bez dodatku cukru i z proteiną.

A do 15 listopada na hasło Gatita otrzymacie 10% rabatu na Wasze zakupy w sklepie on-line!


A tym czasem zapraszam po przepis. Budyń może być zdrowym śniadaniem lub smaczną przekąską w ciągu dnia. To kolorowe danie jest proste w przygotowaniu, może więc zachęcicie dzieci, żeby przygotowały je razem z Wami?
Nasz jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli możemy jeść zarówno na zimno, tak jak jest to podane w przepisie, jak i na ciepło. Wtedy zaraz po ugotowaniu budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem.
Smacznego!



Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:



 Wykonanie:
Zamrożone porzeczki wrzucamy do małego rondelka, zasypujemy je cukrem i gotujemy na małym ognia do całkowitego rozmrożenia się owoców. Następnie owoce miksujemy lub przecieramy przez sitko, jeśli nie lubimy pestek. Mus odstawiamy do wystygnięcia.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. 
Budyń przekładamy do pucharków lub miseczek, polewamy musem owocowym i posypujemy musli.


Komentarze