Kotlety z brokuła i kurczaka

Zamiast tradycyjnego mielonego u mnie dziś na obiad takie kotlety. Delikatne mięso z kurczaka połączone z brokułem i serem mozzarella. Do tego pieczone ziemniaczki z piekarnika i sałatka z pomidorów. Kto się dołącza?











 porcja na 10 niedużych kotletów:

1 mały brokuł
1 połówka filetu z piersi kurczaka (ok. 250g)
50 g sera mozzarella wiórki
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 duży ząbek czosnku
1 średnia cebula
sól,pieprz do smaku
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka masła
100 g potłuczonych płatków kukurydzianych do panierowania
olej do smażenia

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedzić,przelać zimną wodą,osączyć i posiekać.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
Filet z kurczaka pokroić w małe kawałki. Połączyć z posiekanym brokułem,cebulką,wiórkami sera,rozgniecionym czosnkiem i kaszą manną. Wbić jajko,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Formować dłońmi nieduże kotlety,obtoczyć je w płatkach kukurydzianych i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.











Komentarze

Popularne posty