Pigwa w syropie
Ogromna ilość witamin i minerałów zawarta w żółtych malutkich owocach pigwowca oraz w dużo dużo większych owocach pigwy. Kilkakrotnie przewyższa ona cytrynę pod względem wit. C a do tego ten jej przecudny zapach. Warto mieć kilka słoiczków tego wspaniałego specyfiku w swojej spiżarni by zimą delektować się pyszną herbatką.
Owoce porządnie umyć,pozbawić pestek,pokroić w kostkę lub w cienkie plasterki.
Pokrojone owoce umieścić w dużym słoju,zasypać cukrem,słój nakryć gazą i postawić na kilka dni na słonecznym parapecie. Kiedy owoce oddadzą sok i cukier się rozpuści przełożyć w mniejsze słoiczki.
Słoiki można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i wynieść do spiżarni.
Syrop wraz z owocami stosować do słodzenia herbaty lub
deserów.
1 kg owoców pigwy (u mnie pigwowca)
1 kg cukru
Pokrojone owoce umieścić w dużym słoju,zasypać cukrem,słój nakryć gazą i postawić na kilka dni na słonecznym parapecie. Kiedy owoce oddadzą sok i cukier się rozpuści przełożyć w mniejsze słoiczki.
Słoiki można przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i wynieść do spiżarni.
Syrop wraz z owocami stosować do słodzenia herbaty lub
deserów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.