2023/09/21

Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem

O tej porze roku częściej na śniadanie zamiast sałatek przygotowuję posiłki, które rozgrzewają i wzmacniają odporność mojego organizmu. Kasza jaglana często gości w moim menu śniadaniowym. Używam jej do czekoladowego budyniu czy zapiekam z jabłkami. Już niedługo nowe, rozgrzewające przepisy na jesienne wieczory i poranki! 

Jesienią znacznie częściej mamy ochotę na ciepłe śniadania, dlatego pomyślałam, że przygotuję dla Was przepis idealny na tę porę roku. Zdrowy, bez dodatku mąki i cukru. W środku suszone figi, banan, płatki owsiane i masło orzechowe. Nie będzie to jednak kolejny pomysł na owsiankę, a coś zupełnie innego, w dodatku zdrowe! Pieczona owsianka to mój śniadaniowy hit, za każdym razem, staram się tworzyć jej nowe odsłony. 

Ostatnio zrobiłam zdrowe zakupy w sklepie internetowym bee.pl i przygotuję dla Was kolejne, pyszne i jesienne przepisy. W sklepie znajdziecie poza zdrową żywnością suplementy diety, superfoods i naturalne kosmetyki, produkty ekologiczne dla dziecka. W ofercie sklepu są także książki i produkty dla domu i ogrodu. Tam też kupiła najlepsze suszone figi, nigdzie nie znajdziecie lepszych, w 100% naturalne, bez niepotrzebnych dodatków. Miękkie, słodkie i idealne do przepisów nie tylko świątecznych!


Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem


Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem (blaszka okrągła 25 cm)

Pieczona owsianka z gruszką

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu
  • kilka suszonych fig
  • 1 jajko


Przygotowanie:
  • Banana obieramy ze skóry i kroimy na plasterki.
  • Figi kroimy w cienkie plasterki
  • Do dużej miski przesypujemy płatki owsiane.
  • Wlewamy jogurt oraz mleko, dodajemy miód.
  • Wbijamy całe jajko, dodajemy masło orzechowe, figi oraz banana.
  • Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Im mniejsze naczynie wybierzemy, tym owsianka będzie grubsza.
  • Masę owsianą  wylewamy na blaszkę.
  • Całość pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch ładnie zezłoci się i będzie chrupiący.
  • Owsianka pieczona smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.


Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem

Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz