23 paź 2018

Rolada schabowa z boczkiem



Składniki:
1 kg schabu w kawałku
kilka plasterków boczku wędzonego
przyprawa do wieprzowiny
czosnek suszony
zioła prowansalskie
sól, pieprz



Schab umyć, osuszyć, rozciąć tak aby powstał duży cienki plaster mięsa. Całość z obu stron, posypać przyprawami, solą i pieprzem. Na całości ułożyć plastry boczku. 




Mięso zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak przygotowany kawałek mięsa z wierzchu dokładnie owinąć plastrami boczku. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, roladę wstawić w naczyniu żaroodpornym, do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 45 minut. 



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz