Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia
Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i efektowne. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Idealne na lato, kiedy mamy pod dostatkiem owoców, ale zapewniam, że w czasie chłodniejszej pogody smakuje równie dobrze.

Choć nazwa ciasta brzmi „Lodowiec”, mnie się jego smak bardziej kojarzy z ciasteczkami Delicje, które zresztą bardzo lubiłam, póki nie zaczęłam czytać składu produktów spożywczych. Ja do ciasta dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają.

Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm):

  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 100 g)
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1,5 szklanki mleka (400 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • około 300 g malin lub innych owoców (świeże lub mrożone)

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Całość miksujemy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Jedną galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Po utarciu masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i miksujemy, aż nabierze jednolitego brązowego koloru.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  5. Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szklanki (około 700 g) wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Biszkopty maczamy w tężejącej galaretce pomarańczowej i układamy na dnie tortownicy. Na nie wykładamy jasny krem i wyrównujemy. Na jasnym kremie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w galaretce. Jeśli jednak nie zużyliśmy całej galaretki na nasączenie, wylewamy ją po prostu na biszkopty i odstawiamy na 10 minut do lodówki, aby stężała. Następnie wykładamy brązowy krem i wyrównujemy.
  7. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę, do momentu stężenia kremów i wystygnięcia wiśniowej galaretki.
  8. Po tym czasie na wierzch ciasta wkładamy owoce i ostrożnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze stężała.
Ciasto Lodowiec bez pieczenia
Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Stefanka Z Kaszy Manny

Domowe Rafaello Na Krakersach

Budyniowiec Na Herbatnikach Z Cytrynową Pianką

Ciasto Marlenka Bez Pieczenia

Szybkie Ciasto Snikers Na Krakersach

Print Friendly, PDF & Email