Lubię tworzyć proste, ale nietypowe przepisy i wydaje mi się, że ten właśnie do takich należy. To moja propozycja na danie z okazji Światowego Dnia Makaronu, który przypada na 25 października. Pizza świetnie nadaje się na świętowanie w większym gronie, a makaron Lubella Mini Rurki, którego użyłam, sprawdził się do tego dania bardzo dobrze. Taka makaronowa pizza ładnie zachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :)
spód:
- 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
- 30 g startego żółtego sera
- jajko
- łyżeczka suszonego oregano
sos:
- szklanka passaty pomidorowej
- łyżka posiekanej cebuli
- pół czerwonej papryki
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- kulka mozzarelli
- ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy.
Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron.
Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut.
Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką.
Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku.
Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli.
Pieczemy jeszcze 10 minut.
Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.
2 komentarze
A ten makaron, który jest bez sosu, tzw kant nie jest zbyt twardy i suchy?
U mnie wyszedł dobry :) To bardziej przypieczona masa jajeczna. Ale w razie obaw można rozsmarować sos po całości i kontrolować czas pieczenia :)