Pizza makaronowa | Mienta blog
Makarony, Pizza, tosty, grzanki

Pizza makaronowa

Lubię tworzyć proste, ale nietypowe przepisy i wydaje mi się, że ten właśnie do takich należy. To moja propozycja na danie z okazji Światowego Dnia Makaronu, który przypada na 25 października. Pizza świetnie nadaje się na świętowanie w większym gronie, a makaron Lubella Mini Rurki, którego użyłam, sprawdził się do tego dania bardzo dobrze. Taka makaronowa pizza ładnie zachowuje formę, dobrze się kroi i co najważniejsze smakuje wyśmienicie :)

pizza makaronowa 3 - Pizza makaronowapizza makaronowa 2 - Pizza makaronowa

spód:

  • 100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
  • 30 g startego żółtego sera
  • jajko
  • łyżeczka suszonego oregano

sos:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • łyżka posiekanej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • kulka mozzarelli
  • ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek

pizza makaronowa 4 - Pizza makaronowapizza makaronowa 6 - Pizza makaronowa

Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.

Wlewamy do makaronu i mieszamy.

Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron.

Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut.

Na oliwie podsmażamy cebule z pokrojoną w kosteczkę papryką.

Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku.

Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli.

Pieczemy jeszcze 10 minut.

Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.

Smacznego :)

pizza makaronowa 7 - Pizza makaronowapizza makaronowa 1 - Pizza makaronowapizza makaronowa 5 - Pizza makaronowa

Wpis powstał we współpracy z marką Lubella.

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj ciekawska 24/10/2018 at 10:29

    A ten makaron, który jest bez sosu, tzw kant nie jest zbyt twardy i suchy?

    • Skomentuj Mienta 24/10/2018 at 12:19

      U mnie wyszedł dobry :) To bardziej przypieczona masa jajeczna. Ale w razie obaw można rozsmarować sos po całości i kontrolować czas pieczenia :)

    Komentuj