wtorek, 23 października 2018

CHLEB PSZENNO-RAZOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

Pyszny domowy chlebek :).Takie chlebki lubię najbardziej a jak pachnie w całym domu jak się piecze.Pycha!!! Bardzo łatwy do zrobienia.Wyszedł mi trochę plaski bo taką szeroką miałam foremkę :)

 SKŁADNIKI

Zaczyn :
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody

Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
50 g siemienia lnianego
300 ml letniej wody

WYKONANIE
 Na początek przygotowujemy zaczyn : wszystkie składniki umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
W dużej misce umieszczamy obie mąki, sól, siemię lniane, gotowy zaczyn i wodę. Wyrabiamy rękami lub mikserem z końcówką takich pokręconych haków :) przez 3-4 minuty. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.


 Po upływie tego czasu, przekładamy do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy zwilżonymi dłońmi i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki). 

Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. 
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz