niedziela, 21 października 2018

Jeżynowe Tiramisu

  Tym razem na odwiedziny Dzieci pomyślałam, że je zaskoczę czymś innym...czymś równie wyjątkowym ale nieznanym :)
  Jeżynowe Tramisu… lekkie, delikatnie słodkie i mocno alkoholowe... rozpływa się w ustach...
Polecam bo nie jest trudne a warto zaskoczyć Gości :)



Składniki temperatura pokojowa: 

- 500ml serka mascarpone
- 500ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 5 dużych łyżek cukru pudru 
- 300ml soku z jeżyn
- 50ml wódki
- 400 g biszkoptów
- 400 g jeżyn



Sposób wykonania:
Serek wyjmujemy wcześniej z lodówki.
Do soku dodajemy alkohol, maczamy biszkopty, i układamy na blaszce wymiar 24cm, jeden obok drugiego jak poniżej na zdjęciu.




Gotujemy wodę w garnku, żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier, miskę stawiamy na garnku z wodą i ubijamy na parze, wodę wyłączamy i ubijamy już bez gotowania aż masa będzie "biała", gładka, możemy dokończyć ubijanie zdejmując miskę z pary, po ubiciu koniecznie odstawiamy żeby masa wystygła.




Serek ucieramy przez ok minutę żeby rozluźnić konsystencję (serek nie może być zimny),
dodajemy utarte żółtka z cukrem, które nie powinny być ciepłe bo się masa zwarzy,
ucierać do połączenia składników.



Ubijamy śmietanę i łączymy obie masy, 




już łyżką, delikatnie do połączenia składników.




Połowę masy wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptów, na masę układamy jeżyny




 i drugą warstwę namoczonych w soku biszkoptów, 




wykładamy drugą warstwę masy na biszkopty, układamy resztę jeżyn 




i wkładamy do lodówki na kilka godzin,

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz