niedziela, 21 października 2018

Schab na plackach ziemniaczanych z sosem kurkowym

Nic nie zapowiadało,że w tym roku będa grzyby. Gorące i suche lato i taka sama jesień. Tym bardziej z dziką rozkoszą rzuciałam się na pachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! 









SKŁADNIKI: (4 porcje)
4 plastry schabu
2 większe ziemniaki
ok 200 g. kurek
Łyżka masła
Średnia cebula 
Suszone pomidory
2 łyżki mąki
Kawałek sera gorgonzola -ew. Lazur
Śmietana 30%- u mnie 12 %
Jajko
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Bulion


PRZYGOTOWANIE:
Schab doprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na niewielkiej ilosci oleju, Następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki i 1/2 cebuli obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę, Kurki czyścimy, na patelnię dajemy masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę oraz ser, żeby się rozpuścił, Doprawiamy pieprzem ew, solą. Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy placki ziemniaczane. Wykładamy na ręcznik papierowy i odsączany z nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso jest już miękkie-wykładamy je na palcek i polewamy sosem, dekorujemy koperkiem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz