Chlebek bananowy (bez cukru)

ciasto bananowe
Chleb, który z pieczywem ma niewiele wspólnego. Pochodzi z kuchni amerykańskiej i występuje w wielu odmianach. Podstawą są banany, mąka, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Jednak można go urozmaicać na wiele sposobów, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone czy też przyprawy. Za każdym razem uzyskamy inny deser. W moim wariancie nie ma cukru. Zastąpiłam go miodem. Słodyczy wypiekowi nadają też same banany. Pewnie można by zrezygnować ze słodzika w ogóle, ale nie miałam w sobie tyle odwagi ;) Często daje go dzieciom do szkolnej śniadaniówki.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • Masło rozpuścić. Jeżeli używacie gęstego miodu, można go rozpuścić w ciepłym maśle.
  • Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.
  • Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito. 
  • Następnie dodać banany, jajko, masło z miodem oraz sezam i wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
  • Keksówkę o długości 20 cm wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.
  • Piec w temperaturze 170 °C przez około godzinę, do "suchego patyczka".

Komentarze