Chlebek bananowy (bez cukru)
Chleb, który z pieczywem ma niewiele wspólnego. Pochodzi z kuchni amerykańskiej i występuje w wielu odmianach. Podstawą są banany, mąka, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Jednak można go urozmaicać na wiele sposobów, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone czy też przyprawy. Za każdym razem uzyskamy inny deser. W moim wariancie nie ma cukru. Zastąpiłam go miodem. Słodyczy wypiekowi nadają też same banany. Pewnie można by zrezygnować ze słodzika w ogóle, ale nie miałam w sobie tyle odwagi ;) Często daje go dzieciom do szkolnej śniadaniówki.
Składniki:
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szkl. ziaren sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Masło rozpuścić. Jeżeli używacie gęstego miodu, można go rozpuścić w ciepłym maśle.
- Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito.
- Następnie dodać banany, jajko, masło z miodem oraz sezam i wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
- Keksówkę o długości 20 cm wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć do niej ciasto.
- Piec w temperaturze 170 °C przez około godzinę, do "suchego patyczka".
Komentarze
Prześlij komentarz