niedziela, 21 października 2018

Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym




Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym



W prostocie siła.



Składniki:
  • 2 spore garści umytej i osuszonej świeżej rukoli
  • 1 garść ulubionych orzechów (u mnie arachidowe)
Dressing do sałatki z rukoli:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu 
Wykonanie:

Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu. Uprażone i posiekane orzechy dodać do dressingu. Rukolę wyłożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Na koniec oprószyć jeszcze posiekanymi orzechami.








Idąc tropem pięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne.








Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj.



Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...