Krem z pomidorów i marchewki
Dziś propozycja na zupę
krem na bazie pomidorów z puszki z dodatkiem marchewki, która przełamuje kwaśny
smak pomidora. Przygotowanie zupy zajmuje krótką chwilę. Zupa jest smaczna i
bardzo zdrowa. Pomidory bogate są w silny przeciwultleniacz - lipoken. Warto
zaznaczyć, że przetwarzanie pomidorów znacząco zwiększa jego stężenie. Do
przygotowania zupy (około 2 porcje) użyłam 1 puszki pomidorów oraz 3 średniej
wielkości marchewki. Do zupy warto dodać odrobinę oliwy - lipoken jest
rozpuszczalny w tłuszczach.
Składniki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 średniej wielkości marchewki
- naturalna przyprawa do rosołu (gotowe
mieszanki do kupienia w sklepach)
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- chilli
- kurkuma
- pestki dyni
- ziarna słonecznika
Przygotowanie
1. Do garnka wlać około
1 litr wody i posolić.
2. Obrać marchewkę i
pokroić w talarki, następnie gotować około 20 minut w osolonej wodzie.
3. Pomidory z puszki
wyłożyć do miski, dolać odrobinę wody i ugotowaną marchewkę, a następnie
wszystko dokładnie zblendować - najlepiej do robienia zup krem sprawdza się
blender ręczny.
4. Zblendowane warzywa
dodać do garnka z wodą – gotować na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie
doprawić zupę przyprawą do rosołu, pieprzem, kurkumą, chilli i dodać odrobinę
oliwy.
5. Ugotowany krem
podawać z pestkami dyni i słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz