19 października 2018

DOMOWE MONTE JAGLANE

DOMOWE MONTE JAGLANE 

Do przygotowania tego zabierałam się szczerze pisząc rok czasu ! Wiem, to bardzo długo, bo jak taki pyszny deser nie mógł pojawić się na blogu już wcześniej....naprawdę nie wiem. Całe szczęście, że Wiola z bloga Violetowekucharzenie robiąc to pyszne Monte namówiła mnie swoimi zdjęciami <3 i nabrałam wielkiej ochoty na coś słodkiego, lecz wiele zdrowszego niż kupne Monte. Zamiast cukru użyłam miodu. Co prawda miód jest także kaloryczny, ale ma inne właściwości niż biały cukier. Miód jest zdrowy ( oczywiście ten z pasieki bez dodatków sztucznych cukrów ), a biały cukier nie ( jest mocno przetworzony ).  Proste w przygotowaniu. Idealne na drugi posiłek, deser czy posiłek do szkoły zamknięty w słoiczku. 








PRZEPIS

kasza jaglana prażona 1 torebka 
mleko 1/5 %  3/4 szkl.
miód 2 czubate łyżki
kakao 2 łyżki
masło orzechowe ( bez dodatków cukrów ) 3 czubate łyżki
orzechy laskowe do ozdoby 


Kaszę jaglaną przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu (gotowałam 15 minut ), aby była miękka. Przelewamy zimną wodą. Umieszczamy w malakserze lub misie blendera wraz z pozostałymi składnikami oprócz kakao. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Połowę masy odlewamy. Do drugiej połowy, która jest w misie malaksera dodajemy kakao i dalej miksujemy. Do pucharków nalewamy masę ciemną na 3/4 szkl. Na wierzch masa jasna. Posypujemy orzechami. Deser możemy przechowywać w lodówce lub zjeść zaraz po zrobieniu. 

5 komentarzy:

  1. Kaszę gotować na mleku, czy dodać mleko do ugotowanej już kaszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę ugotować na wodzie. Mleko dodajemy do ugotowanej kaszy :)

      Usuń
  2. No to teraz ja nabrałam ochoty na monte z masłem orzechowym :-) Przepiękne zdjęcia!<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, gdzie mogę kupić masło orzechowe bez cukru?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia