Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 20 października 2018

Szarlotka z połówkami jabłek

Jesień daje się we znaki. Wystarczyło kilka dni Olka w przedszkolu i jesteśmy już drugi miesiąc zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam wrażenie, że się nasila. Z dnia na dzień mam mniej siły, choć łykam wszystkich pigułek znacznie więcej. Wiadomo, że bez przesady, ale ale dla mnie, co ja tylko uznaję jakieś przeciwbólowe, to te wszystkie rutinoscorbiny i inne antybakteryjne psikacze są zdecydowanie ponad stan. Mleko z czosnkiem nie działa, inne domowe też jakoś nie chcą, a tu żyć trzeba. I gotować, bo samo się nie zrobi. Ciacho czasem też trzeba jakiś zjeść, dlatego jak zobaczyłam tą prostą szarlotkę u Beaty, postanowiłam przygotować ją także dla swoich domowników ;) Nie wiem czy już się z tym ciastem spotkaliście, ale jeśli nie, to naprawdę polecam. Bezproblemowe, a pyszne takie, że jeszcze ciepłego z lodami zjadłam sama dwa kawałki 🙈


 
Składniki na formę min. 24x36cm, może być większa- wtedy ciasto będzie niższe, ale równie efektowne:
 
2 małe jajka
150g kwaśnej śmietany
4 łyżki drobnego cukru
250g masła
Ok 500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
6 jabłek (u mnie reneta)
Cynamon
Cukier waniliowy duży
2-3 łyżki kaszy manny

Lukier:
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce.
Pierwszą część wałkujemy na wielkość blaszki- im cieniej tym lepiej. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym  cynamonem i przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut.
Gotowe, jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem. 




2 komentarze:

  1. Nie jestem szarlotkowa, ale ta wygląda bardzo apetycznie. Przy przeziębieniu polecam imbir i wzbogacenie diety w kaszę jaglaną, która pomaga w "osuszaniu" śluzu. Warto też odstawić cukier i mleko (no przynajmniej na czas choroby).
    Zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prościej to już się nie da chyba 😉 bardzo lubię taka wersję szarlotki 😍

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.