Szarpana wieprzowina (Pulled Pork)


Szarpana wieprzowina, czyli z ang. PULLED PORK to łopatka wieprzowa (ewentualnie karkówka) długo pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami. 


Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
duża cebula
2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon)
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki brązowego cukru
czubata łyżeczka soli
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego chilli


  • Piekarnik nastawić na 140 stopni C.
  • W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
  • Cebule i czosnek obrać i pokroić w grube plastry, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Łopatkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wysmarować musztardą, a następnie natrzeć mieszanką przypraw.
  • Przełożyć mięso do naczynia, wlać około 1/2 szklanki wody, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec 4 godziny, po tym czasie przełożyć mięso do innego naczynia i rozdzielić ("poszarpać") widelcem na małe kawałki. Można je polać niewielką ilością sosu z pieczeni lub wymieszać z sosem BBQ. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne