Lubię robić coś z niczego, tak po prostu otworzyć lodówkę i przygotować danie z tego co tam jest. Czuje się wtedy jak uczestnicy musterchefa podnoszący drewniane skrzynki i tworzący dania z produktów, które się tam znajdują. I tak też było w przypadku tych mini zapiekanek, które zaserwowałem mojej żonie na kolację. Wyszło 4 sztuki foremek o średnicy 9 cm, w sam raz na kolacje dla dwojga :) Zjadła ze smakiem , a i ja miałem z głowy jedna z dwóch moich kolacji.
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 4 garście szpinaku
- 2 marchewki
- 4 kiełbaski śląskie
- 4 łyżeczki serka kanapkowego (u mnie czosnkowy)
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- odrobina startego sera do posypania
- sól, pieprz
- Cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy do niej jajko doprawiamy sola pieprzem i dokładnie mieszamy
- Marchew i kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki
- Teraz układamy warstwy zapiekanki
- Wyjmujemy 4 foremki o średnicy 9 cm i na dno każdej z nich wrzucamy po łyżce ketchupu - rozsmarowujemy
- Na to układamy masę z cukinii i jajka
- Kolejna warstwa to liście szpinaku a na niego talarki z marchewki
- Odrobina soli i pieprzy i po łyżeczce serka kanapkowego na talarki marchewki - delikatnie rozsmarowujemy
- Na to talarki kiełbasy
- Na górę odrobina startego sera
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C opcja termoobieg
- Pieczemy 15-20 minut
Wartość odżywcza oraz kalorie (4 sztuki)
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz