Mini zapiekanki z kiełbaską

 
Lubię robić coś z niczego, tak po prostu otworzyć lodówkę i przygotować danie z tego co tam jest. Czuje się wtedy jak uczestnicy musterchefa podnoszący drewniane skrzynki i tworzący dania z produktów, które się tam znajdują.  I tak też było w przypadku tych mini zapiekanek, które zaserwowałem mojej żonie na kolację. Wyszło 4 sztuki foremek o średnicy 9 cm, w sam raz na kolacje dla dwojga :) Zjadła ze smakiem , a i ja miałem z głowy jedna z dwóch moich kolacji. 

Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 4 garście szpinaku
- 2 marchewki
- 4 kiełbaski śląskie
- 4 łyżeczki serka kanapkowego (u mnie czosnkowy) 
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- odrobina startego sera do posypania
- sól, pieprz

  • Cukinie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy do niej jajko doprawiamy sola pieprzem i dokładnie mieszamy
  • Marchew i kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki
  • Teraz układamy warstwy zapiekanki
  • Wyjmujemy 4 foremki o średnicy 9 cm i na dno każdej z nich wrzucamy po łyżce ketchupu - rozsmarowujemy
  • Na to układamy masę z cukinii i jajka
  • Kolejna warstwa to liście szpinaku a na niego talarki z marchewki
  • Odrobina soli i pieprzy i po łyżeczce serka kanapkowego na talarki marchewki - delikatnie rozsmarowujemy
  • Na to talarki kiełbasy
  • Na górę odrobina startego sera
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C opcja termoobieg
  • Pieczemy 15-20 minut
Smacznego !!!



Wartość odżywcza oraz kalorie (4 sztuki)

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net


Komentarze