X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Miodownik – przepis krok po kroku

Witajcie na naszym Kuroniowym blogu kulinarnym! Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto miodownik, które z pewnością skradnie Wasze serca swoim intensywnym smakiem miodu i aromatycznymi przyprawami. To idealna propozycja na chłodne dni, kiedy chcecie ogrzać się w ciepłym domowym zaciszu. Gotowi na kulinarne przygody? Przejdźmy więc razem przez wszystkie kroki przygotowania tego wyjątkowego wypieku!

MIODOWNIK – przepis krok po kroku

Ilość porcji 8-10 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g masła 
  • 160 g cukru np. kokosowy lub trzcinowy
  • 140 g miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 520 g mąki pszennej 
  • 150 g orzechów włoskich 
  • 750 g śmietanki 36 % mocno schłodzonej 
  • 90 g cukru pudru
  • 1 – 2 opakowania śmietan fix
  • pół szklanki zaparzonej czarnej herbaty do nasączenia blatów

Miodownik

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciasto:

Do rondelka wbij jajka (2 sztuki), dodaj masło (50 g), cukier (160 g), miód (140 g), oraz sodę (1 łyżka). Delikatnie podgrzej cały czas mieszając, aż pojawi się biała piana. Nie gotuj! Następnie przelej masę do misy i dodaj mąkę (520g) i wyrób w robocie planetarnym z końcówką K.

Krok 2:

Ciasto podziel na 5 równych części, zrób z nich kulki, przykryj folią i włóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Krok 3:

Następnego dnia każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj (możesz włożyć ciasto podsypane mąką pomiędzy dwa płaty papieru do pieczenia i rozwałkować), Następnie na rozwałkowanym cieście odrysuj okrąg 24 cm najlepiej odrysować dno formy do pieczenia. Resztek ciasta nie zagniataj, tylko upiecz razem z odrysowanym kołem. Piecz ok 5-7 min w 180 °C ( do złotego koloru. Zrób tak z każdą kolejną kulką, piekąc również ciasto które zostanie po wykrojeniu okrągłego blatu. 
Upieczone blaty, pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone skrawki ciasta rozdrobnij za pomocą blendera na drobny „piasek” i odstaw na bok. 

Krok 4:

Orzechy upraż na suchej patelni do zbrązowienia ciągle mieszając. Gdy wystygną posiekaj je na desce nożem, mają mieć dosyć spore kawałki.

Krok 5:

Krem: 

Śmietankę kremówkę 36 % (750 ml) ubij za pomocą miksera stopniowo dodając cukier puder (90g) i śmietan fixem (2 szt). Gdy masa jest gotowa możesz zacząć składać miodownik.

Krok 6:

Złożenie miodownika:
Placki ciasta układaj jeden na drugim, każdy nasącz odrobiną herbaty i przełóż ubitą śmietaną, po trzech blatach na porcję śmietanki rozłóż 2/3 posiekanych orzechów włoskich. Dokończ składanie blatów. Posmaruj górę i boki ciasta pozostałą śmietaną i obłóż wcześniej rozdrobnionymi skrawkami ciasta. Na wierzchu ciasta dla ozdoby rozłóż pozostałą 1/3 orzechów włoskich. 
Przed podaniem miodownik najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.

Miodownik

Podsumowując mam nadzieję, że miodownik wyszedł obłędny! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również