Mus z dyni i jabłka z chia - bez cukru


Składniki na 3 porcje:

- 1/2 dyni Hokkaido
- 2 duże jabłka
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->przepis na pastę tutaj<--
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki Chia
- jagody goi - do posypania

Przygotowanie:

Dynię kroimy razem z skórą na mniejsze kawałki, ja pokroiłam na ćwiartki i 2 użyłam do przygotowania deseru. Usuwamy pestki. Kawałki dyni kładziemy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Zostawiamy do przestudzenia. Skórka jest jadalna, można jej nie obierać co nada mocniejszego aromatu.
Ostudzone kawałki wkładamy do miski, dodajemy wydrążone i obrane jabłka, pastę z kurkumy i cynamon, blendujemy na gładko. Dodajemy chia. Odstawiamy aż ziarenka napęcznieją.

Warzywa dyniowate 2018

Komentarze

Popularne posty