Cieciorka z szpinakiem i mlekiem kokosowym



Składniki:


1/2 kg świeżego szpinaku

- 2 szklanki mleka kokosowego ( przepis na domowe mleko znajdziesz -->TU<-- mleko kokosowe z dobrym składem kupisz -->TUTAJ<--
- 300 g cieciorki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 4 duże ząbki czosnku
- czarny pieprz
- sól kłodawska

Przygotowanie:

Dzień wcześniej, na noc, namaczamy wypłukaną cieciorkę. Ilość wody powinna być przynajmniej dwukrotnie większa od ilości cieciorki.

Cieciorkę ponownie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z 1 łyżką majeranku.

Szpinak kilka razy dobrze płuczemy, odcinamy łodyżki.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy drobno pokrojony czosnek i oregano, zagotowujemy.
Dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowaną i odcedzoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i jeśli macie taką potrzebę to solą. Gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut.

Podajemy z kaszą, ryżem lub zjadamy bez dodatków.
U Nas podana z kaszą jaglaną ugotowaną z pastą z kurkumy. Przepis na pastę z kurkumy znajdziesz -->TU<--

Komentarze

Popularne posty