Menu na cały dzień dla dziecka bez cukru i glutenu


Przedstawiam Wam przykładowy jadłospis na cały dzień mojego prawie 3 letniego dziecka.
 Do picia podaję głównie wodę, co kilka dni świeży sok z marchwi lub innych warzyw. Codziennie wypijamy soki z Naszych kiszonek w ilościach takich na jakie akurat mamy ochotę. Do kolacji lub śniadania popijamy na ogół herbatkę z jeżówki purpurowej

 Oprócz zdrowego jedzenia na dzień dzisiejszy podaję:

- wit. D3 Proved Kropla Słońca jest to naturalna witamina D3 pozyskiwana z lanoliny (Składniki: olej z oliwek, witamina D3 z lanoliny (cholekalcyferol), przeciwutleniacz: ekstrakt z rozmarynu.)

- Dicoflor probiotyk

Pyłek pszczeli 1 łyżeczkę dziennie dla dziecka i 1 łyżkę dziennie dla osoby dorosłej. Szkrabina uwielbia na sucho i tak go zjada. 

- Olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Dziecko 1/2 łyżeczki dziennie, dorosły 1 łyżeczka dziennie.

W sytuacji gdy widzę osłabienie lub gdy kogoś z rodziny zaczyna coś brać dodatkowo podaję:

- Acerolę w proszku - naturalną witaminę C

- Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny Przepis tutaj


1. Śniadanie

                 




2. II Śniadanie

                                     

Dziś na II śniadane Canihua, czyli malutkie ziarenka w brązowo-fioletowej otoczce. Fiolet wskazuje na obecność flawonoidów, bardzo silnych antyoksydantów. Canihua  zawiera białko które w swoim łańcuchu zawiera lizynę, aminokwas egzogenny, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lizyna ułatwia wchłanianie wapnia, wzmacnia odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia, poprawia koncentrację oraz jest niezbędna do produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. Zjadając ziarna canihuy dostarczymy organizmowi spore ilości kwasu foliowego, wapnia, fosforu, cynku i witamin z grupy B. Warto również wiedzieć, że 100 g porcja pokrywa 60 proc. zapotrzebowania na ten pierwiastek. Canihua do kupienia -->TU<-- .
Podałam ją dziś z :
- olejem kokosowym nierafinowanym tłoczonym na zimno 
- granatem
- grejpfrutem
- migdałami
- orzechami laskowymi

3. Przekąska 
             

Na przekąskę zjadamy na ogół surowe warzywa, rzadziej owoce, staramy się jeść jak najwięcej warzyw czy to gotowanych czy surowych czy kiszonych. Zabieramy je na spacery, rowery, pikniki oraz zjadamy w domu. Dziś marchewka i kalarepa.

4. Obiad

Cieciorka z szpinakiem i mlekiem kokosowym (przepis -->TU<-- )




5. Deser

Mus z pieczonej dyni i jabłka z nasionami CHIA ( przepis -->TU<-- )




                 
6. Kolacja


Makaron orkiszowy jeżyki -->makaron do kupienia tutaj<-- z pesto z zielonej pietruszki z prażonymi pestkami dyni -->przepis na pesto tutaj<--  

Zapraszam do śledzenia Nas na Facebooku : -->KLIK<--















Komentarze

Popularne posty