Czubajki w cieście cydrowym

Placuszki grzybowe z czubajek gwiaździstych, usmażonych w cieście naleśnikowym, ale zrobionym na bazie cydru to prawdziwy rarytas. Delikatny grzyb otulony chrupiącym ciastem smakuje wybornie. 

Czubajki gwiaździste to siostry lepiej znanej i bardziej cenionej czubajki kani. Są mniejsze, mniej mięsiste i rosną przeważnie późną jesienią. Można je spotkać częściej w lesie niż na łąkach, ale lubię je tak samo jak kanie. Szczególnie, że pojawiają się zwykle w licznych grupach. Ostatnio udało mi się nazbierać ich ponad 100 sztuk więc mały rozmiar nadrobiły ilością. Przy dobrej pogodzie można je będzie spotkać jeszcze w listopadzie.

Według mnie czubajki gwiaździste są bardzo smaczne, chociaż z powodu wielkości może odrobinę mniej wyraziste w smaku.Wiele osób, ja także, traktuje je po prostu jak małe kanie. Można je przyrządzać tak samo jak większe kuzynki. Najbardziej lubimy czubajki smażone w panierce z jajka i bułki tartej, ale takie jak dzisiaj są też pyszne. Zamiast cydru możecie do ciasta użyć jasnego piwa. Nie bójcie się zawartego w nich alkoholu, bo ten wyparuje podczas smażenia.

kanie w ciescie nalesnikowym, placki grzybowe, placki z kani, ciasto cydrowe, cydr, czubajka gwiazdzista, grzyb, grzyby smazone, placuszki z grzybow

Czubajki smażone w cieście cydrowym

czas przygotowania: 30 minut
składniki: 
  • 20-25 sztuk czubajek gwiaździstych
  • 1 jajko kurze 
  • 150-180 ml cydru 
  • ok. 100 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej - pieprzu cayenne
  • do smażenia - olej roślinny 
kania, macrolepiota, grzyby, grzyb, grzybobranie, jesien, kuzynka kani, jaki to grzyb, smaczny grzyb jadalny
czubajki gwiazdziste, kanie, grzyby jadalne, smaczne grzyby, dobry grzyb, las, grzybobranie, wyprawa po grzyby
jak kania, siostra kani, grzyb jadalny, grzyby jadalne, dobry grzyb, prosto z lasu, czubajka smazona w ciescie

Czubajki w cieście cydrowym - jak zrobić?


Grzyby dokładnie oczyściłam z resztek ściółki i ziemi. Wyłamałam trzony w całości - są twarde i łykowate. Kapelusze opłukałam pod bieżącą wodą żeby pozbyć się ziarenek piasku. Ułożyłam je na czystej ściereczce i pozwoliłam dobrze obeschnąć. Czubajki gwiaździste są  nieduże, zwykle mają kilka cm. średnicy, więc spokojnie można smażyć je w całości, ale jeśli podczas czyszczenia połamią się na połówki czy mniejsze części to nic nie szkodzi.

Do miski wybiłam jajko. Wlałam cydr i rozmieszałam rózgą. Mieszając dosypywałam powoli przesianą mąkę. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, lejące, takie jak na naleśniki, niezbyt gęste. Doprawiłam solą i papryką, do smaku. Na patelni rozgrzałam olej. Osuszone grzyby maczałam w cieście i lekko pozwalałam by jego nadmiar spłynął ponieważ zbyt gruba warstwa zagłuszy smak grzyba w środku. Kładłam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam na niezbyt dużym ogniu aż zrumieniły się z obu stron. Po usmażeniu osączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.

czubajka gwizdzista, smazone kanie, kanie w ciescie, ciasto cydrowe, cydr, czubajki w ciescie nalesniokowym, grzyby, danie z grzybami, placki grzybowe, placuszki z kani


Takie smażone placuszki grzybowe są najlepsze na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Doskonale smakują z dodatkiem sałatki z pomidorów lub świeżej sałaty.

Smaczna Pyza radzi: jeśli chcecie usmażyć w ten sposób więcej grzybów to radzę nie robić od razu dużej ilości ciasta, ze zwielokrotnionej ilości składników, ale przygotowywać je partiami. Będzie smaczniejsze i zachowa puszystość. 

czubajki gwiazdziste, placki grzybowe, placuszki z czubajek, czubajka gwiazdzista, ciasto cydrowe, ciasto jak na nalesniki, przekaska,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger