Ryba pieczona z warzywami


Ryba pieczona z warzywami

Smacznie, zdrowo, kolorowo! Dziś polecam soczystą i aromatyczną rybkę z cytrynową nutką, pieczoną w towarzystwie smakowitych warzyw.

 

 

Składniki:

ok 5 filetów rybnych (może to być dorsz, mintaj, morszczuk, miruna…itp.)

1 opakowanie mrożonki warzywnej

5 dkg masła

1/2 cytryny

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły)

opcjonalnie świeże zioła

 

*** Filety rybne myjemy osuszamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Rybę przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym ( zamiennie można użyć zwykłego pieprzu i skropić rybę delikatnie cytryną ) ***

*** Na filetach układamy wiórki zimnego masła. Wokół ryby rozsypujemy mrożone warzywa ***

*** Potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Po upieczeniu na filetach układamy cienkie plasterki cytryny. Przed podaniem danie możemy posypać posiekanymi świeżymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • PSTRĄG PIECZONY W PIETRUSZCE Z MASŁEM CZOSNKOWYM  PRZEPIS TUTAJ

KOMENTARZE