Leniwe z bryndzą i tymiankiem | Mienta blog
Różne

Leniwe z bryndzą i tymiankiem

Uwielbiam proste przepisy, a te smakowite kuleczki wyczarujecie z zaledwie trzech składników! Zazwyczaj leniwe przygotowuję z samym twarogiem, jednak po powrocie z gór miałam spory zapas naturalnej  bryndzy, którą wykorzystywałam na różne sposoby. Leniwe z tym dodatkiem są bardziej słone i wyraziste w smaku. Wystarczy trochę oliwy i ziół i obiad w 10-15 minut gotowy :)

leniwe z bryndza i tymiankiem 1 - Leniwe z bryndzą i tymiankiem

2 porcje:

  • 100 g twarogu naturalnego
  • 100 g bryndzy
  • 120 g kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka listków świeżego tymianku

dodatkowo:

  • oliwa
  • ulubione zioła
  • pieprz

leniwe z bryndza i tymiankiem 3 - Leniwe z bryndzą i tymiankiem

Twarożek mieszamy z bryndzą, tymiankiem i przyprawami.

Dodajemy kaszę mannę i zagniatamy na gładką masę.

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy minutę od wypłynięcia.

Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy pieprzem.

Smacznego :)

leniwe z bryndza i tymiankiem 2 - Leniwe z bryndzą i tymiankiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

6 komentarzy

  • Skomentuj Wypieki Beaty 18/10/2018 at 09:12

    Ciekawie muszą smakować – u mnie leniwe są zawsze na słodko :)

    • Skomentuj Mienta 18/10/2018 at 09:20

      U mnie na odwrót :) Chociaż chętnie zjadłabym na słodko :D Polecam wypróbować taką wersję :)

  • Skomentuj ula 19/10/2018 at 12:44

    Fajny przepis, czy można zastąpić kaszę mannę czymś co naturalnie jest bez glutenu?

    • Skomentuj Mienta 19/10/2018 at 12:46

      Spróbuj z mąką ryżową :)

  • Skomentuj jak reklamować restaurację 23/10/2018 at 08:52

    rewelacyjnie wyglądają – super pomysł

    • Skomentuj Mienta 23/10/2018 at 09:27

      Dziękuję bardzo :)

    Komentuj