Uwielbiam proste przepisy, a te smakowite kuleczki wyczarujecie z zaledwie trzech składników! Zazwyczaj leniwe przygotowuję z samym twarogiem, jednak po powrocie z gór miałam spory zapas naturalnej bryndzy, którą wykorzystywałam na różne sposoby. Leniwe z tym dodatkiem są bardziej słone i wyraziste w smaku. Wystarczy trochę oliwy i ziół i obiad w 10-15 minut gotowy :)
2 porcje:
- 100 g twarogu naturalnego
- 100 g bryndzy
- 120 g kaszy manny
- sól i pieprz do smaku
- łyżka listków świeżego tymianku
dodatkowo:
- oliwa
- ulubione zioła
- pieprz
Twarożek mieszamy z bryndzą, tymiankiem i przyprawami.
Dodajemy kaszę mannę i zagniatamy na gładką masę.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucamy je do gotującej się wody i gotujemy minutę od wypłynięcia.
Przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy pieprzem.
Smacznego :)
6 komentarzy
Ciekawie muszą smakować – u mnie leniwe są zawsze na słodko :)
U mnie na odwrót :) Chociaż chętnie zjadłabym na słodko :D Polecam wypróbować taką wersję :)
Fajny przepis, czy można zastąpić kaszę mannę czymś co naturalnie jest bez glutenu?
Spróbuj z mąką ryżową :)
rewelacyjnie wyglądają – super pomysł
Dziękuję bardzo :)