środa, 17 października 2018

Kiszone warzywa.

Kiszone warzywa, można zrobić z różnych składników.  Dziś prezentuję Wam przepis na moją najnowszą kiszonkę warzywną, z mieszanki trzech warzyw.
Dwa lata temu zamieściłam na blogu przepis na Kiszone warzywa na zimę. Trudno mi zdecydować, który jest lepszy. W  tym poprzednim, jednym ze składników były buraki, które zabarwiły całą kiszonkę na różowo.
W tym przepisie warzywa zachowują swój kolor i smak, są bardzo smaczne i pięknie się prezentują na talerzu.



Ukiszone warzywa, po pasteryzacji.
Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 3 marchewki
  • kilka baldachów kopru z nasionami lub po 1/2 łyżeczki/słoik nasion kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek chrzanu (wielkości kciuka)
  • zalewa: 3 litry wody + 3 łyżki soli

Przygotowanie:
  • Kalafiora i brokuła umyć i pokroić na małe różyczki. Marchew obrać i pokroić wzdłuż obieraczką (na wstążki).
  • Chrzan i czosnek obrać i pokroić na plastry.
  • W wyparzonych słoikach ułożyć pokrojony chrzan, czosnek, dodać koper i ułożyć warstwę brokuła, warstwę marchwi i warstwę kalafiora. Na wierzch dodać jeszcze trochę czosnku, chrzanu i kopru.
  • Wodę na zalewę zagotować, dodać sól, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do słoików, tak aby zakryła warzywa.
  • Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie i ustawić na tacy.
  • W ciągu następnych dni rozpocznie się proces fermentacji, na powierzchni zalewy może zbierać się piana, która może wylać się ze słoja (dlatego ustawiamy słoje na tacy). 
  • Aby przyspieszyć proces kiszenia, można dodać do zalewy kilka łyżek kwasu z kiszonych ogórków.
  • Warzyw są ukiszone po ok. 7 dniach.
  • Gdy warzywa są ukiszone, należy należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces fermentacji. 
Pasteryzacja: 
  • Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą, tak aby zakrywała warzywa i szczelnie dokręcić wieczka słoików.
  • Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą (nie wstawiać do gorącej wody, bo mogą pęknąć) i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż wieczka będą bardzo gorące. 
  • Następnie wyjąć słoiki z gorącej kąpieli, jeszcze raz dokręcić wieczka, ustawić go góry dnem, do wystygnięcia.
  • Słoiki z kiszonymi warzywami przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz