KUCHNIA

Makaron z kremowym sosem z dyni i pomidorów

Do zrobienia zupy dyniowej z jarmużem zużyłam połowę dyni, a że nic się nie może u mnie zmarnować to z drugiej połowy wyczarowałam sos do makaronu. Dynia ma to do siebie, że sama w sobie nie ma zbyt dużo smaku, więc chętnie przyjmuje aromat innych dodatków, a do tego podczas duszenia nabiera kremowej konstsyencji. Sos który powstał w ten sposób jest kremowy minmo braku jakiejkolwiej śmietany, tłuszczu ma tez nie wiele bo raptem 2-3 łyżki oleju, więc jest to naprawdę lekkostrawny obiad, tym bardziej jezeli dodacie pełnoziarnisty makaron.

Składniki na 4 porcje:

około 1 kg dyni (wada ze skórką i pestkami)

około 150 g suszonych pomidorów najlepiej w zalewie

2 cebule

400 ml soku pomidorowego/passaty

ponadto: łyżeczka kurkumu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu i kuminu

sól

3 łyżki oleju najlpiej tego z zalewy od pomidorów suszonych

opakowanie 400-500 g makaronu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu

Przygotowanie:

Dynie obierz ze skórki i pokrój w drobną, nie większą niz 1 cm kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na dużej patelni przez 3-4 minuty. Dodaje przyprawy do cebuli i smaż kilka sekund cały czas mieszając.

Następnie dodaj dynię i smaż całość około 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie ddaj pokrojonę suszone pomidory. Smaż razem kolejnie 5 minut.

Ostatnim krokiem jest dodanie soku pomidrowego i doprawienie całości solą (około 1 łyżeczki). Gotuj jeszcze 5 minut, lub tyle aby dni była bardzo miękka.

Całośc wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *