października 18, 2018

Gulasz po myśliwsku z suszonymi grzybami

Gulasz po myśliwsku to propozycja w sam raz na rozgrzewający, jesienny lub zimowy obiad. Podajmy go z kluskami śląskimi, kaszą lub ziemniakami. 


1kg szynki wieprzowej
30g suszonych grzybów
3 różnokolorowe papryki
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki mąki
szczypta majeranku
sól, pieprz
olej

1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy. Pietruszkę ścieramy na duzych oczkach tarki. Wymoczone w wodzie grzyby kroimy w cienkie paski. Wodę z moczenia zostawiamy - przelewamy przez drobne sitko by pozbyć się nieczystości z grzybów.
2. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia.
3. Do garnka dodajemy warzywa i grzyby, liście laurowe, ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, wodą z moczenia grzybów. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około 1,5h do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy mąkę rozmąconą w niewielkiej ilości zimnej wody doprawiamy do smaku przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP