Dziś zapraszam po przepis na pyszną zupę kurkową 😉 Łatwa i bardzo śmietankowa zupa na pewno zachwyci całą rodzinę, a poradzi sobie z nią nawet ktoś niezaprawiony w kuchennych bojach. Polecam gorąco!
Zainspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych blogów.
Scroll down for recipe in English
Zupa kurkowa
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 350 g kurek, oczyszczonych
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 350 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej masło, wrzuć cebulę i kurki i podsmaż przez około 7-10 minut, do zeszklenia cebuli, dodając pod koniec czosnek.ze najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek.
- Dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Rozlej zupę do talerzy i podawaj!
Przygotowanie Tefal Companion:
- W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść masło, cebulę, czosnek i kurki i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie dodaj ziemniaki i marchewkę, wlej bulion, dopraw kurkumą, solą i pieprzem i uruchom program P2 slow cook 100oC na 20 minut.
- Na koniec dodaj śmietankę, koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku i uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
- Rozlej zupę do talerzy i podawaj!
Smacznego!
English version
Chanterelle soup
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons of butter
- 1 onion, diced
- 350 g chanterelles, cleaned
- 1 clove of garlic, chopped
- 350 g potatoes, peeled and diced
- 1 carrot, peeled and grated
- 1 liter of broth
- a pinch of turmeric
- 1 tablespoon of chopped dill
- 150 ml double cream
Preparation:
- In a medium pot, add butter, chanterelles and onion, cook 7-10 minutes until translucent adding garlic near the end of cooking time.
- Add potatoes, carrots, stock, season with turmeric, salt and pepper and bring to a boil.
- Reduce the heat to medium low, cover, and cook for about 15 – 20 minutes, until potatoes are soft. Add cream, dill, season with salt and pepper to taste, cook for minute and serve!
Preparation for Tefal Companion:
- Place the butter, onion, garlic and chanterelles in the TC bowl fitted with stirrer and start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Then add potatoes and carrots, stock, season with turmeric, salt and pepper and start the P2 slow cook 100oC program for 20 minutes.
- Finally, add cream, dill, season with salt and pepper to taste and start the slow cook P1 program for 3 minutes and serve!
Enojy!
Kinga Wójcik says
Ależ ma piękny kolor! Czuję już w powietrzu ten zapach! 🙂
foodies_couple_ says
Świetnie dopracowany blog!
Dzi says
🙂
Dietetyk Na Walizkach says
Zupy kurkowej nigdy nie jadłam, ale wydaje się ciekawym pomysłem i pięknie się prezentuje 😉 Jako dietetyk kliniczny mogę dodać ciekawostkę – kurki są bogate w beta-karoten, który dba o piękny wygląd naszej skóry, opóźnia procesy starzenia, a także dba o nasze oczy 🙂
Dzi says
O to świetnie bo uwielbiam kurki;)