X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Chałka z kruszonką. Przepis krok po kroku

Oto przepis na z pewnością najlepszą chałkę drożdżowa jaką jedliście. Wypiek z tego przepisu wychodzi bezwątpienia puszysty i bardzo delikatny wręcz rozpływa się w ustach. Ze względu na fakt iż ciasto nie ma kremu świetnie nadaje się jako przekąska do szkoły czy pracy. Przygotowaliśmy to cisto ostatnio również na piknik i to był świetny pomysł.

CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Składniki:

ROZCZYN:

  • 50 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru może być zwykły biały lub trzcinowy
  • 50 ml letniego mleka

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

KRUSZONKA:

  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Chałka z kruszonką

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 50 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 20 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2:

Następnie do dużej misy przesiej mąkę, dodaj żółtka, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane ciasto wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. Z pewnością przyspieszy to proces przygotowania ciasta. 

Krok 3:

Podczas gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotuj kruszonkę. Wymieszaj po 100 g cukru i masła oraz 200 g mąki. 

Krok 4:

Następnie podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy. 

Krok 5:

Na koniec z powstałego ciasta ulep dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem, następnie posyp przygotowaną kruszonką. Dzięki temu kruszonka przyklei się do ciasta. 

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. „góra- dół” Ważne jest to aby chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Chałka z kruszonką

Niewątpliwie to najlepszy i najprostszy przepis. Bez wątpienia wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama chałka jak i z dodatkiem wszelakich konfitur czy masła. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link)

Bardzo wszechstronne zastosowanie

Chałka niewątpliwie sama w sobie ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Ponieważ można jeść ją samą lub z masłem. Można posmarować ją miodem lub jak lubi Bogusia konfiturą śliwkową i mascarpone. Jeżeli chałka się podsuszy można przygotować coś na kształt tostów francuskich. Żydzi np. spożywają chałkę w czasie szabatu w podziękowaniu Bogu za święta. Chałka to również świetny pomysł jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

Chałka z kruszonką przepis krok po kroku poleca się do wypróbowania. Nie będziecie żałować, a chałka zagości na Waszym stole o wiele częściej.

SMACZNEGO!!!

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Panie Jakubie, pół paczki drożdży na pół kg mąki? To nie za dużo? Do ciasta na chleb z 1,2 kg mąki daję 20 gram.

  2. JUTRO PRZYMIERZAM SIĘ DO UPIECZENIA CHAŁKI. nIE WIEM ,CZY MI WYJDZIE, BO ZROBIĘ TO PIERWSZY RAZ.UFAM WASZYM PRZEPISOM, BO CZĘSTO Z NICH KORZYSTAM I SĄ MEGA SMACZNE I DAJĘ RADĘ JE WYKONAĆ. DZIĘKUJĘ ZA MOZLIWOŚĆ KORZYSTANIA Z PRZEPISÓW.POZDRAWIAM

  3. Chałka jest przepyszna . Przepis – prosty, tani i szybki w wykonaniu. U mnie w domu numer 1.

  4. Najlepsza chałka jaką w życiu z rodzinką jedliśmy. Pyszna. Dziękuję serdecznie za przepis.

  5. Jest przepyszna, uwielbiam z powidłami śliwkowymi i mlekiem. Nie dodaje tylko wanilii, a tak jest super. Dziękuję za przepis i przypomnienie smaku domu. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku i życzę wielu fantastycznych potraw i przepisów.

  6. Właśnie wyszła z Piekarnika. Z połowy składników ( brak więcej jajeczek 😉 ). Wyszła idealnie ….dziękuję za przepis

  7. Czy mozna dodac drozdze suszone? Jakie beda proporcje? Pozdrawiam

  8. Super przepis, chałka przepyszna zniknęła w mgnieniu oka tak jak pierogi z ziemniakami. Chałkę zrobiłam w sobotę na śniadanie, a pierogi na obiad i nawet nie zdążyłam zdjęć na instagram zrobić . Pozdrawiam

  9. Dzień dobry, jesteśmy wielbicielami ciast drożdżowych nam pytanie czy mogę zrobić chałkę metodą „maszynistów” ? Pozdrawiam Iwona

  10. Właśnie zajadam się chałka (a zrobiłam 3 bo moje urwisy uwielbiają) i powiem, że wiele już różnych jadłam, ale ta jest najlepsza. Tylko zamiast kruszonką posypalam grubym cukrem- rewelacja.

    Pychota

Sprawdź również