piątek, 12 października 2018

Zupa z dyni - krem




Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni

Składniki:

700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido
700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło)
2 niewielkie marchewki
kawałek białej część pora
kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki
puszka mleczka kokosowego(400ml)
spora szczypta mielonego czosnku
1łyżka  masła
sól, szczypta pieprzu cayenne oraz 1 płaska łyżeczka curry  
olej rzepakowy
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać około 3-4 łyżek oleju rzepakowego , na rozgrzany wrzucić kolejno por, marchewkę oraz pietruszkę i seler., po chwili pokrojoną w kostkę dynię.
Całość dusić na małym ogniu ok.4-5 minut. Po tym czasie zalać warzywa bulionem lub gorącą wodą  w ilości ok 700ml, gotować do miękkości pod przykryciem. U mnie to trwało 15 minut w szybkowarze.
Gdy warzywa będą już miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku.
Jeśli używaliśmy wody zamiast bulionu dodać również sporą łyżkę masła.





 Do poczytania:


Dynia hokkaido – wartości odżywcze
Dynia hokkaido ma dość wysoką gęstość odżywczą i zawiera wiele witamin (A, C, z grupy B) oraz minerałów (wapń, magnez, fosfor, potas). Warzywo to jest bardzo sycące, ale równocześnie niskokaloryczne (100g zawiera jedynie 37 kalorii) i posiada dość dużo błonnika. Dlatego może być jedzone w dowolnych ilościach przez osoby na dietach odchudzających czy diabetyków.

Dynia hokkaido – właściwości lecznicze
Dynia hokkaido wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne.
Bardzo cenna dla ludzkiego organizmu jest wysoka zawartość beta-karotenu w tej roślinie. 
Jest on nie tylko bardzo silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników, ale wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wzroku. Jedzenie dyni może też zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Ma ona delikatnie działanie oczyszczające organizm dzięki sporej zawartości błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom oraz posiada właściwości zwiększające diurezę.
Dynia hokkaido wpływa dobroczynnie również na układ pokarmowy. Wspomaga leczenie trzustki, śledziony i żołądka.


Informacje dodatkowe źródło-internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz