sobota, 13 października 2018

Orzechowe kruche ciasteczka




 Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie

Składniki:

450 g mielonych orzechów włoskich
200g mąki gryczanej
2 jajka
2łyżki jogurtu naturalnego
100g cukru pudru
2 łyżeczki proszku
spora szczypta soli

Dodatkowo:
Cukier puder do obtoczenia ciastek

Przygotowanie:

Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić,  przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować średniej grubości  wałeczek, podzielić nożem na równe części. Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć. W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 12-15 minut.
Już mam pomysł na następną turę ciasteczek, które przygotuję w formie niewielkich batoników, które udekoruję czekoladą i posiekanymi orzechami.





1 komentarz: