niedziela, 14 października 2018

CIASTO RAFAELLO

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste ciasto z kremem kokosowym i powidłem śliwkowym, które lekko przełamało słodycz ciasta. Jeśli jesteście miłośnikami takich ciast, na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem. Polecam :)



SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM:

BISZKOPT:

6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
po łyżeczce proszku do pieczenia i octu

KREM:

0,5 szklanki mleka
2 białe czekolady
2 bite śmietany ,,Śnieżka''
330 ml śmietany 30 %
400 g drobnych wiórek kokosowych

ORAZ:

0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu


WYKONANIE:

BISZKOPT:

JAK ZROBIĆ KLIK

KREM:

Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy razem ze Śnieżkami, dolewamy chłodne mleko z czekoladami. Na końcu wsypujemy wiórki, trochę odkładamy do dekoracji. Mieszamy.

SKŁADANIE:

Biszkopt przecinamy na 3 blaty. 
Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym. Nakładamy połową kremu i przykładamy 2 biszkoptem.
Smarujemy powidłem śliwkowym i kremem (odkładamy trochę do posmarowania wierzchu) 
Przykładamy 3 częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem i posypujemy wiórkami.
Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)

MAŁA RADA:

Śnieżki możemy zastąpić śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml.
Biszkopt najlepiej upiec sobie dzień wcześniej.
Biszkopty najlepiej nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny lub herbatą.



Jeśli jednak nie lubicie ciast z kokosem polecam CIASTO JAGODY. Jest przepyszne :)




2 komentarze: