Tarta z porem i boczkiem



Dzisiejsza propozycja to pyszna tarta z nadzieniem z pora i boczku. Połączenie jak dla mnie idealne, stosowałem to kiedyś w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną i tym razem zastosowałem w przypadku tarty. Nie jest to danie fit bardziej z tych murderfit, ale kto by tam patrzył na kalorie gdy na talerzu takie pyszności. Jako spód użyłem ciasta francuskiego bo idealnie nadaje się do tart, przesmażone składniki, zalewa jajeczno-śmietanowo-mleczna, odrobina sera  na górę, chwila w piekarniku i mamy pyszne danie. Zachęcam do przetestowania bo warto. Idealnie nada się na obiad dla całej rodziny albo na kolację z ukochana osobą z lampka dobrego wina.


Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 średnie pory
- 1 cebula
- 300 g boczku 
- 200ml mleka
- 200ml śmietany
- 3 jajka
- odrobina ulubionego sera
- sól, pieprz do smaku


  • Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek (ja użyłem już pokrojonego gotowca)
  • Dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz pora pokrojonego w talarki i dusimy aż por zmięknie
  • Farsz odstawiamy do przestygnięcia
  • W misce mieszamy dokładnie na jednolitą masę jajka, mleko oraz śmietanę po czym dodajemy do tego przestudzony por z boczkiem doprawiamy odrobina soli i pieprzu
  • Foremkę wykładamy ciastem francuskim
  • Na to wylewamy masę a na wierzch posypujemy odrobinka startego sera
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190-200°C opcja termoobieg
  • Pieczemy 25-30 minut



Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie:
 
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net



Komentarze