poniedziałek, 15 października 2018

Makaron z dynią i szpinakiem

25 minut, kilka niewyszukanych składników i możemy wyczarować pyszne, złożone danie. Nie wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej ani angażowania czasu. Łączy w sobie smaki jesiennych warzyw: dyni, szpinaku, botwiny oraz suszonych pomidorów i sera lazur.




Składniki:
500g obranej dyni
350 g makaronu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
6-8 kawałków suszonych pomidorów
200-250g szpinaku
200-250g liści botwinki
100 g sera lazur
Kiełki rzodkiewki do posypania

Sposób wykonania:
Pokrojoną na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów aż zmięknie (ale nie będzie się rozgotowana).
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.
Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem lazur i kiełkami rzodkiewki.



 
Czas przygotowania: 25’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 460 kcal/porcja

1 komentarz:

  1. lubię takie przepisy na szybkie, niewymagające zaangażowania dania, i w dodatku przepyszne, a to najważniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly