sobota, 13 października 2018

Błyskawiczna pizza - placki tortilli przełożone startym serem i podane z pieczarkami, pomidorem, papryką oraz szynką


Pomysł na błyskawiczną pizzę do której przyrządzenia nie musicie przygotować drożdżowego ciasta. Wystarczy placki tortilli nadziać startym serem i ulubionymi dodatkami, np. podsmażonymi pieczarkami, plasterkami pomidora czy też pokrojoną wędliną. Taką pizzę przygotujecie wraz z pieczeniem w niecałe 30 minut 😄


Składniki na 2-3 porcje:
4 placki tortilli
300 g pieczarek
1 mała cebula
200-300 g startego sera mozzarella
100 g wędliny (np. szynki drobiowej)
1/2 papryki
1 pomidor, np. malinowy
odrobina oleju
2-3 łyżki sosu, np. pomidorowego lub paprykowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut, aż do zarumienienia się pieczarek. Pomidora malinowego sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w paseczki. Na jednym placku tortilli rozłożyć starty ser. Następnie przykryć to drugim plackiem tortilli. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na nim połowę dodatków, czyli pieczarki wraz z cebulką, paprykę, plasterki pomidora oraz wędliny. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Tą samą czynność powtórzyć, w ten sposób otrzymamy 2 okrągłe pizze. Piec 15-17 minut w 180ºC (do rozpuszczenia się sera i lekko zarumienienia placków tortilli).

Składanie pizzy: placek tortilli, starty ser, ponownie placek tortilli, sos i ulubione dodatki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz