Szakszuka wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i od jakiegoś czasu stała się popularną pozycją śniadaniową również w Polsce. Tym razem przygotowałam wersję bardziej jesienną. Żółta szakszuka z kurkami i papryką to bardzo fajne, „jednopatelniowe” śniadanie.
Przepis na bardziej tradycyjną (czerwoną) szakszukę znajdziecie TUTAJ.
Składniki /2-3 porcje/:
- 3 jajka
- 1 żółta papryka
- 100 g kurek
- 3 żółte pomidory
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Kurki oczyścić i opłukać, większe pokroić na kawałki, malutkie zostawić w całości. Paprykę i pomidory (wcześniej naciąć je, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) pokroić w kostkę. Paprykę i kurki podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, następnie dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W warzywach zrobić wgłębienia, wbić do nich jajka, posypać solą, przykryć pokrywką na ok. 3 minuty lub do momentu aż białka będą ścięte.
Posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać od razu.