Kokosanki na białkach
Ciasteczka

Kokosanki na białkach

Zawsze mam problem z wykombinowaniem, co mogę zrobić w momencie, gdy zostaną mi białka z wcześniejszych wypieków. Jakiś czas temu przygotowałem czekoladową babkę na białkach,  a teraz pokażę Wam jak przygotować pyszne i szybkie w przygotowaniu kokosanki.

Składniki i przepis na kokosanki:

  • 3 białka
  • 180g cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubijamy do momentu wytworzenia się piany, a następnie dodajemy cukier. Dodajemy najlepiej powoli, po jednej łyżce czekając, aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksujemy minimum 7-8 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser i bierzemy trochę piany pomiędzy dwa palce. Jeżeli podczas rozcierania czujemy chociaż najmniejsze drobinki cukru, miksujemy dalej jeszcze chwilę. Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować.
Do ubitej i sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C do momentu, aż osiągną złoty kolor.

Kokosanki na białkach Kokosanki na białkach

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *