Zawsze mam problem z wykombinowaniem, co mogę zrobić w momencie, gdy zostaną mi białka z wcześniejszych wypieków. Jakiś czas temu przygotowałem czekoladową babkę na białkach, a teraz pokażę Wam jak przygotować pyszne i szybkie w przygotowaniu kokosanki.
Składniki i przepis na kokosanki:
- 3 białka
- 180g cukru
- 200g wiórków kokosowych
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubijamy do momentu wytworzenia się piany, a następnie dodajemy cukier. Dodajemy najlepiej powoli, po jednej łyżce czekając, aż zostanie całkowicie zmiksowany.
Po dodaniu ostatniej partii cukru miksujemy minimum 7-8 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser i bierzemy trochę piany pomiędzy dwa palce. Jeżeli podczas rozcierania czujemy chociaż najmniejsze drobinki cukru, miksujemy dalej jeszcze chwilę. Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować.
Do ubitej i sztywnej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C do momentu, aż osiągną złoty kolor.